Gazprom

2016.08.28 12:54

Gazprom

 

Gazprom(oroszul: Газпром; teljes neve: Открытое Aкционерное Oбщество Газпром, Otkritoje Akcionyernoje Obscsesztvo Gazprom) a legnagyobb orosz vállalat, a világon a harmadik. A Gazprom a világ legnagyobb földgázkitermelője. A cég az orosz földgáztermelés körülbelül 93 százalékát adja, valamint 28 800 km³ tartalékkal rendelkezik. A Gazprom 2004-ben (a Stockmann-gázmezővel együtt) a világ földgáz tartalékának 16 százalékával rendelkezett.

2004-es év végére, a Gazprom volt az egyedüli földgáz ellátója Bosznia-HercegovinaÉsztországFinnországMacedónia,LettországLitvániaMoldova és Szlovákia államoknak, valamint 97 százalékban biztosította Bulgária, 89 százalékbanMagyarország, 86 százalékban Lengyelország gázellátását. Csehország ellátásának közel háromnegyedét adja, Törökországnak67, Ausztriának 65, Romániának 40, Németországnak 36, Olaszországnak 27, illetve Franciaországnak 25 százalékát. Az Európai Unióba érkező földgáz 25 százalékát a Gazprom biztosítja. A Gazprom rendelkezik a világ leghosszabb csővezeték-hálózatával. 

A Gzprom beszállítója szinte az összes motorolaj előállító cégnek, az alapolaj az európai nagy cégeknél szinte mind innen származik.

 

A világ egyik legnagyobb cége révén, olaj termékei forgalmazását elíndította az Orosz cég, ezen termékek a világszinvonal melett rendkívűl versenyképes árnon eléhetőek már Magyarországon is.

A Gazprom termékei szerepelnek kinálatunkban, akkár raktárkészletről is.